Kager i massevis...
Tilbage til oversigt


 
Sønderjysk julekløben
Sønderjysk julekløben
Printvenlig side

500 gr. hvedemel
50 gr. smør
½ tsk. salt
1 tsk. sukker
50 gr. gær
3 dl mælk
2 ½ dl rosiner
1 ½ dl sukat
125 gr. smuttede hakkede mandler

Smørret smuldres i melet. Gæren udtørres i lunken mælk og tilsættes sammen med det øvrige. Når dejen er rørt godt, sættes den til hævning ca. 30 min. Derpå æltes den atter, formes til et brød ved at rulle dejen ud i en aflang firkant, der holdes sammen en gang på den lange led. Efterhæves ca. 30 min. Pensles med
æggehvide og bages ca. 30 min ved 200 – 225 grader.
Efter bagningen overdrysses brødet let med flormelis. Ved serveringen skæres brødet i skiver, der ofte
smørbelægges.

Kløben er en let og lækkert rosinbrød, som for mange er indbegrebet af en sønderjysk julekage. Det fremstilles gennem hele december af de fleste sønderjyske bagere. Undertiden i en luxus udgave med marcipan. Kløben er en særlig variant af den tyske julekage ”Stollen”, men den er ikke nær så lidt. Ordet
kløben er nyt i det danske sprog og først registreret i dette århundrede. Det stammer fra tysk og betegener den længdespalte eller kløft, der opstår, når dejen bliver sammenfoldet.

 
           
        © 2008 KIGA Design All rights reserved