Kager i massevis...
Tilbage til oversigt


 
Klejner (vrejn unge)
Klejner (vrejn unge)
Printvenlig side

125 gr. smør
170 gr. sukker
500 gr. mel
3 spsk fløde
3 æg
1 tsk. hjortetaksalt
Lidt vanille
Reven skal af en citron

Rør smør og sukker sammen, tilsæt det øvrige og ælt dejen sammen. Dejen udrulles med en kagerulle og dejen snittes med en klejnespore til små klejner, der snittes i midten og vrides til ”vrejn unge”. Resten af dejen stikkes ud med rundt glas og ”gaf hul i æ midt”. De ”vrejn unge” koges i lysebrune i fedt eller palmin, og tages op på fedtsugende papir, hvor de afkøles.

Klejner er en udpræget jule – småkage ligesom brunkager. Ingen af disse småkager er specielle for Sønderjylland, men klejnerne har en speciel sønderjysk betegnelse. Mange tror at betegnelsen ”vrejn unge" eller "vrejn drenge og piche” dækker over en særlig sønderjysk variant. Men her – som mange andre steder – er det sønderjyske og det danske identiske begreber. Navnet, der har en vis erotisk undertone er antagelig en mandlig vits, der er slået an.

 
           
        © 2008 KIGA Design All rights reserved